Meesterlyck
Het Meesterlyck-label werd in 1992 opgericht en dit in samenspraak met de vleeswarensector. In de loop der jaren werd het systeem regelmatig verder verfijnd en verstrengd. Het Meesterlyck-label heeft als doel om, op een voor de consument herkenbare wijze, de superieure kwaliteit te garanderen voor één type kookham die onder verschillende benamingen op de markt wordt gebracht.
Volgens GfK PanelServices Benelux realiseert het Meesterlyck-label ongeveer een marktaandeel van 20% binnen het totale thuisverbruik van kookham. Meesterlyck is vooral vertegenwoordigd in het segment van de betere kwaliteitsham. Het label is enkel voorbehouden voor gekookte ham.
In 2002 werd Belpork vzw vzw eigenaar van het Meesterlyck-label. Momenteel zijn 13 vleeswarenfabrikanten gemachtigd om producten onder het Meesterlyck-label te commercialiseren. Samen verkochten zij in 2013 ongeveer 6.237 ton.
Normen en voorwaarden
Een strikte licentieovereenkomst die de
voorwaarden en normen, de controles en het sanctiesysteem beschrijft, vormt de
contractuele overeenkomst tussen de vleeswarenfabrikant en Belpork vzw. Hiermee verleent Belpork vzw het gebruiksrecht van de naam
en het logo Meesterlyck aan de fabrikant.
De belangrijkste elementen van de Meesterlyck-licentieovereenkomsten zijn:
- Productie Meesterlyck ham op basis van 100% Certus of 100% Belgisch
varkensvlees (gekweekt, geslacht en versneden in België).
- Het Meesterlyck-label mag enkel gebruikt worden
voor producten die in België geproduceerd zijn.
- De gebruiksformaliteiten van het Meesterlyck-label.
- De controleprocedures (3-delig:
controle op chemische en microbiologische parameters, controle op tracering
(Certus of Belgisch) en controle van het etiket (KB 13/09/1999)).
- De forfaitaire jaarlijkse controlebijdrage en de bijdrage voor de
traceringsaudit te betalen door de fabrikant.
- Een bankwaarborg als garantie (12.000 euro per fabrikant).
- Het sanctiesysteem dat gebaseerd is op de facturatie van de volledige analyse
aan de fabrikant in geval van een non- conformiteit.
- De voorwaarden en de normen voor kookham.
Indien uit een analyse een non-conformiteit met een bepaalde Meesterlyck-norm
blijkt, wordt het product onderworpen aan een tegencontrole op de
niet-conforme parameter, op kosten van de fabrikant. Na drie opeenvolgende
vaststellingen van non-conformiteit voor eenzelfde tolerante parameter wordt de
licentie ingetrokken. Bij vaststelling van een non-conformiteit voor een niet-tolerante
parameter of bij frauduleus gebruik (vb. herkomst vleesgrondstof,
), wordt de
licentie onmiddellijk ingetrokken en dient een boete van 12.000 euro te worden
betaald.
Transparante controles
A. Controle op chemische en/of
microbiologische parameters
De controles worden uitbesteed aan drie
laboratoria (ECCA, LOVAP en SGS), die beurtelings de controles uitvoeren. De
onaangekondigde staalnamen en analyses gebeuren vijfmaal per jaar op alle
Meesterlyck-producten.
Staalnamen gebeuren zowel op distributieniveau (groothandel en
grootdistributie) als op het niveau van de fabrikant. Audits van het
productieproces zijn eveneens voorzien. Elke non-conformiteit met een bepaalde
chemische of microbiologische Meesterlyck-norm wordt automatisch bevestigd door
de analyse van het tegenmonster in een van de twee andere labos.
Analyseresultaten gekookte ham:
In 2014 werden 105 gekookte hammen gecontroleerd, goed voor 2.766 analyses.
Hiervan waren 26 (0,9%) analyseresultaten niet conform de Meesterlyck-normen.
Opgesplitst per parameter zijn de niet-conforme
resultaten voor 2014 als volgt: zout (3,8%), vocht/eiwit (7,7%), eiwit/totaal eiwit (7,7%), suikers (15,4%), fosfaat/eiwit
(26,9%), glutaminezuur (26,9%), citroenzuur (7,7%), nitraat (3,8%). De andere parameters waren voor 100% conform.
De gemiddelde analyseresultaten voor de
belangrijkste chemische parameters voor gekookte Meesterlyck-ham:
Analyseresultaten 2014
Vocht: |
72,1 % |
Eiwit: |
22,1 % |
Vocht/eiwit: |
3,3 |
Fosfaat: |
0,46 % |
Fosfaat/eiwit: |
2,1 |
Zout: |
1,8 % |
Suiker: |
0,65 % |
B. Controle op tracering
Jaarlijks zal een inspectie-instelling (SGS of
QP), aangesteld door Belpork vzw, minstens één traceringsaudit (van afgewerkt
product tot producentniveau) uitvoeren in de vleeswarenfirma van de
licentiehouder. Tijdens deze audit moet de licentiehouder o.b.v.
zijn intern traceringssysteem en/of Tracy (enkel van toepassing bij gebruik van
100% Certus) de herkomst van de vleesgrondstof (100% Certus of 100% Belgisch
(geen of gedeeltelijke gebruik van Certus-vlees)) aantonen zoals hieronder
beschreven.
De auditfrequentie is afhankelijk van het type
grondstof:
- Productie o.b.v. 100% Certus:
1x/jaar
- Productie o.b.v. 100% Belgisch:
4x/jaar
De inspectie-instelling zal de traceringsaudit
maximaal 24u op voorhand aankondigen aan de vleeswarenfirma.
C. Controle op etikettering
De correcte etikettering (K.B. van 13/09/1999)
en gebruiksfomaliteiten van de naam en het beeldmerk/logo op de verpakking worden eveneens
gecontroleerd door een geaccrediteerd labo.
Deze controle wordt uitgevoerd op het eindproduct dat bestemd is voor
rechtstreekse verkoop aan de consument.
Deelname
Hebt u als vleeswarenfabrikant interesse om Meesterlyck-kookham
te produceren? Neem dan
contact op met het secretariaat van Belpork vzw. U kunt
er terecht voor bijkomende informatie en voor een exemplaar van de
licentieovereenkomst.
Erkende fabrikanten
Naam & adres |
B-nummer |
Dobbels Meat NV Izegemstraat 64 B-8770 Ingelmunster |
B-633 |
D'Argifral sprl Avenue Mercury 5 B-4650 Chaineux |
B-353 |
Firme Derwa SA Rue de la Costale 82 B-4300 Waremme |
B-121 |
Favorit NV Meiselaan 74 B-1880 Kapelle-op-den-Bos |
B-308 | B-821 |
Vanden Borre NV Lindestraat 36 B-9700 Oudenaarde |
B-209 |
Vleeswaren De Keyser NV Groendreef 41 B-9880 Aalter |
B-757 | B-255 | KF-757 | F-757 |
Brackenier LBC Scheurbroek 20 B-9860 Oosterzele |
B-668 |
Bens Retail NV Westerring 19 B-9700 Oudenaarde |
B-542 |
Detry SA Route de Merckhof 110 B-4880 Aubel |
B-341 |
Ter Beke-Pluma NV A. van der Pluymstraat 1 B-2160 Wommelgem |
B-148 |
Imperial Meat Products NV, Div. Dacor Klaartestraat 1 B-9052 Gent |
B-2 |
Ste Rita Vleeswarenfabriek NV Abeelstraat 77 B-1800 Vilvoorde |
B-293 |
Luka Vleeswarenfabriek NV Mechelsesteenweg 780 B-1800 Vilvoorde |
B-72 |
Corma NV Haenhoutstraat 210 9070 Destelbergen |
B-376 |